joi, 23 iulie 2015

Descoperire la Bistriţa: doi detectorişti au descoperit 16,5 kilograme de argint din perioada medievală








În data de 22 iulie doi căutători de metale, un IT-ist şi un constructor, au descoperit 9 obiecte ce datează din Perioada Medievală. Acestea par să reprezinte un set de masă, format din farfurii de mai multe dimensiuni şi o halbă de bere. Se pare că acestea au fost făcute tocmai în atelierele meşterilor nemţi şi au în componenţă argint, semn că bistriţenii înstăriţi puneau accent pe opulenţă.

Miercuri, 22 iulie, doi căutători de metale amatori din Bistriţa au găsit în apropierea municipiului un set de 9 obiecte care se pare că au fost fabricate în 1700. Acest lucru este atestat şi de ştanţele prezente pe multe dintre piese.

De asemenea, ştanţele indică şi locul unde au fost realizate şi anume în două oraşe nemţeşti, semn că acest set a aparţinut unei persoane înstărite. Tot ştanţele confirmă faptul că aceste obiecte conţin argint.

La prima vedere, arheologul Radu Zăgreanu, spune că acestea compun un set de masă, cu farfurii cu dimensiuni cuprinse între 29 şi 49 de centimetri, care au o greutate totală de 16,5 kilograme.

Halba care le însoţeşte a fost folosită cel mai probabil pentru consumul berii, băutură preferată de pătura săracă din Perioada Medievală. Berea era însă consumată şi de către nobili, aceştia înlocuind halbele din lemn cu cele din metal preţios.

„Avem aici un set de calitate, care a fost ascuns de cineva, nu ştim din ce motive, într-un loc destul de restâns, probabil în ideea ca cel care le-a ascuns să se întoarcă să le recupereze. Este practic o părticică de viaţă cotidiană. Atracţia cea mai mare a pieselor o reprezintă ştanţele, care ne atestă faptul că piesele provin din ateliere importante din Europa. Suntem bucuroşi că asemenea piese sunt recuperate şi apar în zona noastră. Acestea vor fi valorificate într-o expoziţie a muzeului”, explică arheologul Radu Zăgreanu.

Potrivit arheologului Radu Zăgreanu din cadrul Complexului Muzeal, acest set de vase arată faptul că în perioada medievală se „petrecea bine”, iar întâlnirile stropite cu alcool şi completate cu mâncare erau ceva uzual.

Încă nu se ştie ce valoare au aceste vase, însă aceasta ar putea fi considerabilă dacă concentraţia de argint este mare şi dacă printre piese se numără şi unele rare. Cei doi căutători de metale vor să ceară recompensă pentru piesele care au fost donate joi Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, în prezenţa şefului Direcţiei de Patrimoniu.

Un IT-ist şi un constructor au găsit „comoara”
Cei care au găsit „comoara” sunt Daniel Georgiu, IT-ist de meserie şi constructorul Florin Jauca. Emoţionaţi peste măsură, cei doi susţin că este visul oricărui căutător de metale să descopere astfel de „comori”.

Georgiu Daniel are 36 de ani şi este din Bistriţa. IT-istul are acest hobby de trei ani, fiind în căutarea unui hobby care să îl motiveze să facă mişcare. Fascinat de ideea de „căutător de meteoriţi” şi mânat de pasiunea pentru istorie, bistriţeanul şi-a achiziţionat un detector de metale, cu care a început să cutreiere pădurile şi dealurile din preajma municipiului şi nu numai.

Cele mai vechi obiecte descoperite de către Daniel sunt un vârf de suliţă din fier din perioada medievală, ce datează din secolele XIV-XVI-lea, precum şi o pecete a cetăţii Bistriţa, ce datează din aceeaşi perioadă.

Povestea aerodromului din Orheiul Bistriţei, reconstruită de Daniel

În urmă cu trei ani, Daniel a identificat mai multe cartuşe de 15 milimetri cu însemnul Lutwaffe lângă Orheiul Bistriţei. Aceste obiecte l-au „bântuit” pe Daniel o vreme şi l-au determinat să reconstruiască povestea aerodromului nemţesc ce a funcţionat doar câteva luni în anul 1944 aproape de Bistriţa.

A pus cap la cap informaţiile oferite de documentele din acea perioadă şi le-a legat de obiectele pe care le-a făsit la doi paşi de una dintre cele mai valoroase arii protejate din Bistriţa-Năsăud, unde creşte o plantă foarte rar întâlnită în România: „laleaua pestriţă”.

A descoperit acolo componente de Messerchmitt 109 şi Junkers 87 „Stuka”, avioane de vânătoare germane, precum şi cartuşe de mitraliere, insigne ale tineretului hitlerist şi chiar şi ambalajul unei creme de mâini utilizate de către soldaţi.

Florin Jauca a descoperit monede care datează din secolul I Î.Hr

Florin Jauca are 30 de ani, este constructor şi detectează metale de doi ani. Aceasta nu este singura descoperire a tânărului bistriţean. În luna august a anului 2014, acesta a descoperit un tezaur monetar format din 28 de monede şi 9 fragmente de denari romani din argint, care datează din secolul I Î. Hr., mai exact din anii `82-78 Î. Hr.

„Aparatul l-am cumpărat în urmă cu doi ani. Încă de când eram mic îmi plăcea să sap gropi în căutarea diferitelor obiecte”, precizează Florin Jauca.


Sursa informaţiilor: http://adevarul.ro/locale/bistrita/descoperire-bistrita-constructor-it-ist-audescoperit-165-kilograme-argint-perioada-medievala-1_55b0e01bf5eaafab2cdc24e9/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu