duminică, 7 iunie 2015

Săptămâna HAFERLAND, cel mai mare festival cultural din satele săsești din Transilvania


6 – 10 august 2015

Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Roadeș și Meșendorf


Cea de-a treia ediție a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, va avea loc între 6-10 august 2015, când peste 1500 de turiști sunt așteptați să ia parte la evenimentele din satele Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș.

Programul evenimentului cuprinde atât manifestări cultural-artistice, precum concertele de orgă, balul tradițional săsesc, o expoziție dedicată Anului Școlii, cât și activități sportive și recreative, precum un concurs de ciclism, momente culinare cu specific local sau ateliere de olărit.

Sloganul Istoria ne învață! ales special pentru această ediție a Săptămânii Haferland este sugestiv pentru tema centrală a festivalului, educația, având în vedere că anul 2015 a fost declarat Anul Școlii de către Biserica Evanghelică C.A. din România.

Ca și la ediția precedentă, festivalul își propune să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România.

Potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 de copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient. Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora. Astfel, fondurile strânse în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană către toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germana, din întregul judet Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect să fie extins și în zona de nord a țării, în județele Maramureș și Satu Mare.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului și nu numai.

Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “ Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp ”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, ajutorarea victimelor inundațiilor în anul 2010 în judetul Botoșani, precum și susținerea unor proiecte inițiate de alte organizații, cum sunt: Fundația Peter Maffay inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roadeș, UNICEF prevenirea abandonului școlar, Asociația „Rumänien Soforthilfe“ prin finanțarea a două locuri pentru copii în „casa Prietenia”, Premiul Cultural Săsesc și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic” sau „Musica Coronensis.

Programul Săptămânii HAFERLAND

06 august – Fișer. Despre viața în Haferland. Generațiile de altădată dezvăluie poveștile lor captivante.

07 august – Saschiz. Olăritul prinde din nou viață! Inaugurarea atelierului de ceramică.

07 august – Viscri. Descoperiți un sat autentic. Concert de orgă în Biserica Evanghelică. Povești în șura casei parohiale din Viscri.

08 august – Criț. Sașii te invită la sărbătoarea lor! Concurs de biciclete, concert de orgă în cadrul bisericii fortificate, fanfară, recitaluri de instrumente și dansuri tradiționale, expoziția dedicată Anului Școlii, manifestări culinare, balul tradițional săsesc cu muzică live.

09 august – Roadeș. Sommerfest. Sărbătoarea verii cu muzica și prăjituri tradiționale, prezentare in premiera DVD Peter Maffay, Porți deschise la Casa de Cultură, casele de oaspeți și fermele Fundației Tabaluga.

10 august – Meșendorf. Un sat neatins. Vă invităm să participați la o vizită cu ghid organizată la ferma de bovine, la groapa diavolului și la biserica fortificată inaugurată în 2014.

Regiunea în care are loc evenimentul a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive aici cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.


 Informaţii preluate de aici: http://povestisasesti.com/2015/06/06/saptamana-haferland-cel-mai-mare-festival-cultural-din-satele-sasesti-din-transilvania/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu