marți, 16 iunie 2015

Bisericile Muzeului Țăranului la ALBA IULIA


Expoziție de fotografie
16 – 28 iunie 2015
Galeria Municipală de Artă Alba Iulia

Muzeul Național al Țăranului Român și Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Alba Iulia, organizează în perioada 16 – 28 iunie 2015, la Galeria Municipală de Artă Alba Iulia, expoziția de fotografie Bisericile Muzeului Țăranului.
Expoziția conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn care se află în custodia Muzeul Național al Țăranului Român.

Vernisajul va avea loc marți, 16 iunie 2015, ora 18.00

Participă:
primarul municipiului Alba Iulia, Mircea HAVA,
director general al MNȚR, Virgil Ștefan NIŢULESCU,
președintele UAPR filiala Alba Iulia, Nicolae ISPAS,
curatorul expoziției, Monica MORARIU,
autorul lucrărilor, Mircea TANCĂU

În cartea Horia Bernea – Câteva cuvinte despre muzeu, cantități, materialitate și încrucișare. Irina Nicolau, Carmen Huluță – Dosar Sentimental, Irina Nicolau scria: „1991 și mai târziu. Începem să salvăm biserici vechi de lemn. La Mintia, Bejani, Groșii Noi, Troaș, Julița, Lunca Moților. Două vor fi aduse la București și expuse, cea de la Mintia, în sala Reculegere, cea de la Bejani, în curte. Celelalte patru, restaurate, păzite și îngrijite, vor fi conservate in situ. Premieră românească. Evident, ideea a fost a lui Horia Bernea. Un umăr a pus și doctorul Costina. Restul, adică tot greul, l-au dus Geta Roșu, Dan Ștefănescu și oamenii lor, muzeografi, restauratori și conservatori. S-a muncit enorm. Proiectul avea o miză importantă. Horia spera că și alte instituții – bugetare și nebugetare – ne vor urma exemplul, luând sub protecția lor biserici de lemn care meritau să fie salvate. Nu ni s-a alăturat nimeni.”

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condițiilor socio-economice și istorice, o convingătoare demonstrație de continuitate a unei vieți spirituale de veche tradiție, un patrimoniu inestimabil pe plan național și universal. Acestea sunt documente de certă autenticitate, nu numai prin elementele înfățișării lor, ci și prin rolul pe care l-au îndeplinit în viața românilor, în special a transilvănenilor: tribună națională, școală, așezământ de cultură și artă.

Datând din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparținând zonei Aradului (Groșii Noi, Julița, Troaș) și Hunedoarei (Lunca Moților, Bejan), care fac obiectul acestei expoziții, este o elocventă mărturie a măiestriei meșterilor țărani-zugravi. Deși la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic – Cina, Judecata și Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului și Învierea.

De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli și îngeri, chipuri de prooroci și mucenițe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail și Gavriil înconjurați de cete îngerești.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 iunie 2015. Intrarea este liberă.

Consultant științific: dr. Georgeta ROȘU
Curator: Monica MORARIU
Fotografie: Mircea TANCĂU

Expoziția a mai fost itinerată la Gura Humorului, Focșani, Ploiești și Sibiu.


Sursa informaţiilor: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/bisericile-muzeului-taranului-la-alba-iulia-ro.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu