duminică, 10 mai 2015

Povestea lăzilor săseşti din Transilvania II

Din aceiași serie: http://stiinta-pentru-toti.blogspot.ro/2015/05/povestea-lazilor-sasesti-din.html







Povestea lăzilor săseşti din Transilvania

Locaţie: Casa Artelor, Piaţa Mică, nr.21, Sibiu

Orele 18 - 1:30

Eveniment: Noaptea Europeană a Muzeelor

Noaptea Europeană a Muzeelor aduce o premieră la Muzeul ASTRA! Este vorba despre vernisajul expoziţiei Povestea lăzilor săseşti din Transilvania care va avea loc pe 16 mai, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr.21, Sibiu, ora 18.

Expoziţia prezintă tipologia lăzilor tradiţionale săseşti, tehnica de confecţionare şi decorare a acestora, dar şi modul în care ele erau utilizate. Informaţiile vor fi însoţite de fotografii ale pieselor din patrimoniul cultural al colecţiilor muzeale şi private din ţară.

Lada va fi prezentată sub forma unei poveşti, pornind de la materialele din care a fost confecţionată până la mărturiile persoanelor care au utilizat de-a lungul timpului aceste piese durabile şi de înaltă calitate. Dăm aici exemplu: lăzile de zestre, lăzile de breaslă, lăzile de vecinătate, lăzile de cereale, lăzile de transport, etc.

Astfel, vizitatorii au acces la informaţii utile despre lăzile săseşti ce au umblat pe drumurile Transilvaniei, ticsite cu haine şi valuri de pânză, pline cu cărţi şi documente importante ţinute sub cheie sau chiar umplute cu alimente, grâne și alte lucruri numai de către călători sau proprietari ştiute.

Vor fi expuse în jur de 50 de piese de o mare valoare culturală-istorică. Colecţia de lăzi prezentată cuprinde piese mai vechi, din secolul al XVI-lea sau mai noi, din secolul al XX-lea, confecţionate de meşteri dulgheri, tâmplari şi amatori.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe data de 20 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Vă aşteptăm la vernisaj!

O zi constructivă!
  Informaţii şi imagini preluate de pe pagina oficală de Facebook a Muzeului Astra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu