marți, 31 martie 2015

„Trusa de magie” geto-dacică


Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 1 aprilie 2015, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII APRILIE.
Pentru perioada 1- 30 aprilie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o serie de obiecte deosebite aflate în patrimoniul instituţiei, obiecte reunite sub denumirea „Trusa de magie” geto-dacică.
„Trusa de magie” geto-dacică a fost descoperită în situl arheologic Zimnicea „Câmpul Morţilor” în anul 2008. Cuprinde 28 de piese făcute din lut, piatră, cochilie şi os, unele dintre ele decorate cu incizii, împunsături şi chiar perforate. Piesele descoperite erau grupate şi suprapuse, fapt ce sugerează că iniţial au fost puse într-un săculeţ din material textil ori din piele.
„Trusa de magie” face parte din necropola getică de la Zimnicea datată între secolele IV – II î. Chr. şi este integrată mediului funerar respectiv, fiind utilizată ca element funerar. În aceeaşi necropolă au mai fost descoperite, de-a lungul întregii perioade de cercetare, şi alte seturi cu obiecte miniaturale cât şi morminte cu astfel de piese. Acestea se aflau în interiorul urnelor, împreună cu oasele calcinate, răspândite printre acestea.
În privinţa funcţionalităţii pe care aceste obiecte ar fi avut-o în epocă, s-a considerat că sunt jucării ori instrumente ale unui cult popular cu valenţe tămăduitoare, practicat de vraci sau de persoane care se ocupau cu magia. „Trusele” şi mai ales figurinele antropomorfe ar fi fost utilizate cu precădere în sfera magiei şi a vrăjitoriei servind săvârşirii unor practici magice destinate populaţiei obişnuite de rând.
 
Informaţii preluate de pe pagina oficială de Facebook a
Muzeului Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu