joi, 12 februarie 2015

Ultimele descoperiri făcute de arheologi în centru, la Timişoara!

TIMIŞOARA. Sapăturile arheologilor din zona centrală a Timişoarei sunt departe de a fi finalizate. Muncitorii care lucrează aici au dat peste noi vestigii, care acum sunt cercetate de echipe de specialişti. Fără aceste cercetări, lucrările nu pot fi finalizate, deoarece trebuie respectată legea.


Aceasta lege spune că în cadrul unor lucrări în care se fac săpături, dacă muncitorii dau de vestigii, trebuie să anunţe imediat arheologii pentru a cerceta aceste vestigii. Lucrările din zona centrală a Timişoarei, unde în urmă cu sute de ani era cetatea oraşului fac tocmai obiectul acestei legi. Încă de la începutul săpăturilor au fost descoperite fel de fel de vestigii, iar după ce arheologii au intrat pe şantier, muncitorii şi-au continuat munca în alte locuri din centrul vechi, pe alte segmente ale şantierului, care se intinde pe zece străzi şi patru pieţe.
Recent, langa Piaţa Sfântul Gheorghe a mai fost descoperit un zid, pe lângă cele deja găsite şi cercetate de arheologi. De data aceasta este vorba de fosta biserică iezuită.
În Piaţa Sfântul Gheorghe s-a aflat, în secolul al XV-lea o biserică catolică. Imediat după cucerirea otomană, aceasta a fost transformata în Marea Moschee, iar după eliberarea Cetăţii Timişoarei de către Eugeniu de Savoya, în 1754, s-a reconstruit biserica, iar aceasta a devenit biserică iezuită. Lânga ea a fost construit Seminarul teologic romano-catolic, prima instituţie de învăţământ superior din Timişoara.





Cel mai probabil, acest zid descoperit în Piaţa Sfântul Gheorghe va fi acoperit cu pământ, în urma lucrărilor de reabilitare a centrului istoric.
Totodată, pe strada Sergent Constantin Muşat din Timişoara, muncitorii au scos la lumină bucăţi de pavaj din prima jumătate a secoulului al XVIII-lea, realizat de austrieci imediat după ce au cucerit Cetatea Timişoarei. Atunci, în acea perioadă, austriecii au renovat Piaţa Unirii şi au construit mai multe alei. În momentul când au început lucrările de reabilitare a centrului istoric al oraşului, care sunt acum în desfăşurare, şi când muncitorii au făcut primele săpături în Piaţa Unirii, atunci s-a descoperit o astfel de alee care trecea chiar prin faţa Domului romano-catolic.

Sursa informaţiilor şi imaginilor:  http://www.opiniatimisoarei.ro/ultimele-descoperiri-facute-de-arheologi-in-centru-la-timisoara-ce-schelet-misterios-a-iesit-la-iveala/11/02/2015/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu