joi, 26 februarie 2015

Comori găsite în Republica Moldova

Colanul de la Dubăsari, o podoabă antică cu o greutate de 814 grame de aur

Luna aceasta au fost descoperite mai multe podoabe de aur într-un tumul sarmatic, tezaurul din acest mormânt numărându-se printre multele comori găsite în Republica Moldova.
Într-un tumul nivelat de lucrări agricole a fost găsit în timpul lucrărilor de descărcare arheologică un obiect unic în Republica Moldova: un pandativ în formă de amforetă. Podoaba provine din mormântul unei femei care cu certitudine provenea din rândurile nobilimii unui trib sarmatic stabilit între Prut şi Nistru în secolele I-II după Hristos. Tezaurul din acest mormânt cuprinde pe lângă pandativul de aur de fabricaţie română şi alte ornamente de aur, plus mărgele de agat care împodobeau veşmintele decedatei. Săpăturile arheologice continuă în acest loc, conform lui Vlad Vornic de la Agenţia Naţională Arheologică de la Chişinău.


Comori găsite în Republica Moldova: colanul din aur de la Dubăsari

În anul 1980 a fost descoperit la Dubăsari un colan de aur în greutate de 814 grame. Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări de amenajări agricole, cel mai probabil fiind vorba de un mormânt al unui conducător scitic.

Comori găsite în Republica Moldova: tezaurul de la Olăneşti, Ştefan Vodă

În 1960 a fost descoperit un tezaur format din elemente de armură de la sfârşitul secolului V înainte de Hristos. Se pare că elementele de armură – 6 coifuri şi 5 cnemide de bronz - au fost ascunse pentru a fi recuperate ulterior: coifurile erau puse unul peste celălalt, iar sub ele se găsea cea mai importantă piesă a comorii: un opaiţ de bronz pe care este inscripţionată în limba greacă o dedicaţie templului Artemidei din Efes. Se pare că piesele au aparţinut armatei lui Zoperion, unul dintre conducătorii oştii lui Alexandru Macedon.

Comori găsite în Republica Moldova: tezaurul de la Stolniceni, Hînceşti

În anul 1996 un grup de muncitori a descoperit întâmplător un vas de lut în care se găseau 54 de monede de argint. Descoperirea atestă legăturile economice extinse ale populaţiei dintre Prut şi Nistru: este vorba de 10 tetradrahme de argint provenind din Macedonia regelui Filip al II-lea (tatăl lui Alexandru Macedon) şi 44 de drahme de argint emise de oraşul Histria de pe malul Mării Negre.

Comori găsite în Republica Moldova: tezaurul de la Orheiul Vechi

Orheiul Vechi a fost în secolele XIV-XV unul din centrele administrative ale tătarilor stabiliţi în regiune. Tezaurul de la Orheiul vechi este unul impresionant, fiind vorba de 62 de lingouri de argint în greutate totală de 13 kilograme. Cel mai probabil este vorba de o formă de tezaurizare a tributului strâns de tătari de la populaţia din spaţiul pruto-nistrean.

Sursa informaţiilor: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/comori-gasite-republica-moldova-1_54e5b982448e03c0fdc5070b/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu